Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 23/09/2023

Scroll to top

Top

Dynamic Stillness @ București - UAP

Dynamic Stillness @ București
Nistor Laurențiu

Daca in conceptul expozitiei Inside Stillness accentul cădea pe ideea de intoarcere a atentiei spre ceea ce se afla in spatele tumultului existential – linistea, in Outside Stillness pe inexistenta imobilitatii in perpetua
curgere a lumii iar retragerea din tumult vazuta ca vindecare spirituala, prin Dynamic Stillness se postulează duala existenta a linistii, (serenitatii) si a dinamismului (miscarii.) Desi cei doi termeni, dinamic si linistit, se exclud reciproc, ei nu sunt separati. Miscarea si linistea alterneaza, fiecare find fundamentul celeilalte. Tot ce exista in univers apare din liniste si se intoarce in liniste.
Predominanta liniei (prin definitie miscarea unui punct) ca limbaj plastic in aceste lucrari este indicatorul activ care conduce la ideea de curgere, (miscare) spre deosebire de punct sau suprafata care transmit stabilitate, imobilitate. Linii si suprafete in tenta plata coexista in compozitii simple, geometrice.
A treia serie e deopotriva o sinteza a celor două abordări, dar și, în plus, o demonstrație. Apare deodată mult mai clar privirii ceva ce exista deja în lucrările precedente. Anume, muzicalitatea profunda a formelor. Intervale temporare iau locul nemișcării spatiale, iar opusul liniștii nu mai e zgomotul cotidian, ci o partitură artistică ce le înglobează in modul în care muzica sferelor sublimează hărțile galaxiilor. (Florentina Otari & Cristian Cojanu)